Om het model in serieproductie te maken zullen we naar de juiste materialen moeten zoeken, hierbij rekeninghoudende met de kwaliteit, de levensduur, productiekosten, de kosten van de grondstoffen en etc. Al deze gegevens bepalen uiteindelijk de kostprijs van het product per vervaardigde eenheid. Om de kosten te kunnen reduceren is het dan ook verstandig om het model op te bouwen uit verschillende materialen. Hierbij is de combinatie metaal en kunststof een ideale bouwwijzen. Als we de producten bekijken van de reeds eerder genoemde concurrentie zien wij dat ook zij deze bouwwijzen hanteren bij hun modellen.
De redenen hiervoor is vrij eenvoudig, kunststof is namelijk een product dat relatief goedkoop is en zich eenvoudig laat bewerken, en met name ideaal is om in allerlei vormen te gieten tot in de kleinste details. Tevens is het een duurzaam product dat praktisch geen of nauwelijks onderhoud vereist. Ook is het bij uitstek het ideale materiaal om producten in grote aantallen te laten produceren.
Het is echter niet mogelijk om de gehele locomotief te produceren uit kunststof. Er zal ook een 2e materiaal aan te pas komen, te weten metaal. De bedoeling is om de onderbouw uit metaal te laten vervaardigen waardoor de locomotief ook voldoende gewicht op de rails brengt, stabiel en robuust zal zijn. Kijk ook hier weer naar de bekende concurrentie, dit is een identieke bouwwijze die gehanteerd wordt.
Naast het onderstel en opbouw van de lokomotief krijgen we ook nog te maken met de details op het dak, zoals de pantografen en leidingen. Deze details zullen ook van metaal geproduceerd moeten worden, waardoor we een hoge afwerking van het model bereiken en het geheel niet te fragiel wordt.
In de onderstaande afbeelding kunnen jullie een volledig overzicht zien van de materialen die ik wil gebruiken en waar deze worden ingezet.